Mit rejt magában mindez? Érdemes olvasni erről az egészséggel és könnyedséggel teli világról.

 

 • Miért van szükség munkahelyi stresszkezelési módszerekre?
 • A megoldás a stressz-oldás! Közvetlenül a munkahelyeken!
 • Milyen módszerek alkalmazhatók munkahelyi környezetben?

Tegye fel a kezét, aki nem stresszes! Avagy: miért fontos a munkahelyi stresszkezelés?

 • Mert a stressz a mindennapok állandó része, ám megfelelő kezeléssel és támogatással optimalizálható
 • Mert ott és akkor segít, ahol, és amikor a probléma keletkezik.
 • Mert a munkavállalók a problémáikkal együtt vannak jelen a munkahelyeken, illetve a problémák jelentős része a munkahelyeken jön létre.
 • Mert a cégek jelentős összegeket takarítanak meg a későbbi súlyosabb következmények megelőzése, és a szűrési lehetőség által.
 • Mert a túlterhelt, magas stressz-szintű munkaerő operatív kockázatot jelent és túlterheli a közösséget.
 • Mert vannak helyzetek, amelyek azonnali megoldást igényelnek.
 • Mert a munkavállaló magas fokú gondoskodást és támogatást él meg ezáltal, ami jelentősen emeli a cég iránti lojalitását, erősíti motivációját és fokozza teljesítményét.
 • Mert minden munkavállaló életében vannak olyan élethelyzetek (válás, gyász, betegség, egyéb krízisek), amikor, bár nem munkaképtelen, de napokig, hetekig vagy akár hónapokig is jelentős pszichés terhelésnek van kitéve. Ez kellő segítség hiányában nagy mértékben ronthatja a teljesítményét és jelentős terheket ró a munkatársakra, vezetőkre. Szakértő segítségével mindez optimalizálható.
 • Mert napi szinten és hosszú távon is segíti a munkavállalók – és ezáltal a szervezet – jobb teljesítményét, kiegyensúlyozottságát és egészségét.

Fokozódó elvárások, gyorsuló tempó, mindennapi kihívások, határidők, változások, monotónia, konfliktusok, nehéz élethelyzetek, betegség, leépítés, teljesítmény kényszer, magánéleti problémák, bizonytalanság, kinevezés, döntési felelősség.

Csak néhány a stresszt okozó tényezők közül, amelyekkel nap, mint nap szembesülünk. Mindezeknek a hatását pedig a magánéletből a munkahelyre, a munkahelyről pedig a magánéletbe visszük át.

Munkáltatói oldalról és a magányszemélyek részére is egyre inkább elengedhetetlennek látszik a mindennapi élettel együtt járó testi és mentális terhek csökkentése, illetve kezelésük, kompenzálásuk megtanulása.

Cégek esetében kiemelten fontos, hogy a munkahelyeken is megjelenjen a közvetlen stresszoldási lehetőség és támogatás, vagyis a munkahelyi stresszkezelés. Ennek segítségével csoport és egyéni szinten is kezelhetővé válnak a nehézségek és az ebből származó fizikai, mentális problémák: betegségek, konfliktusok, a teljesítmény csökkenés, és munkaerő kiesés.

A megoldás a munkahelyi stresszkezelés és stresszoldás!

Jó hír, hogy számos olyan módszer és technika létezik, amelyek lehetővé teszik, hogy a a munkahelyeken is elérhető legyen a rendszeres, támogatott és hatékony stresszoldás.

A munkahelyi stresszkezelés különböző formában jelenhet meg a munkahelyeken:

 • részét képezheti a pszichoszociális kockázatértékelési folyamatnak,
 • a stressz-menedzsment tréningekhez kapcsolódóan,
 • a munkahelyen rendszeresen elérhető stressz-oldó szolgáltatás részeként (rögzített időpontokban, heti, 2 heti, havi rendszerességgel),
 • egészségnapok keretében,
 • egyéb céges rendezvények, tréningek részeként.

Az egyedi igények szerint kialakított munkahelyi stresszkezelés csomagokról és a további részletekről kérjen tájékoztatást!

AJÁNLATKÉRÉS ÉS KAPCSOLATFELVÉTEL ITT! 

Jó, de hogyan? Milyen módszerek alkalmazhatók munkahelyi környezetben?

Az alábbi módszerek mindegyike – egymástól függetlenül és kombináltan alkalmazva is – alkalmas arra, hogy a munkahelyi stresszkezelés része legyen. Vagyis, hogy munkahelyi környezetben segítse a pszichoszociális kockázatok és a stressz okozta károsító tényezők kezelését. Mentálisan és fizikailag is azonnali stressz-oldó hatással bírnak, rendszeres alkalmazásukkal pedig nem csak rövid, de hosszú távon is jelentős javulás tapasztalható a stresszel kapcsolatos problémák kezelése terén (pl. kevesebb betegség, hiányzás, hiba, konfliktus).

Valamennyi módszer könnyedén beilleszthető a munkarendbe, jól koordinálható, minimális hely és eszköz igényű és a munkahelyeken alkalmazott egyéb egészségvédelmi, mentálhigiénés tevékenységekkel jól kombinálható. Az igényelhető módszerek az alábbiak.

Segítő beszélgetés

Access Bars

Autogén tréning (egyéni és csoportos)

Vezetett relaxáció

Az egyedi igények szerint kialakított munkahelyi stresszkezelés csomagokról és a további részletekről kérjen tájékoztatást! Kapcsolatfelvétel itt!

Segítő beszélgetés

A segítő beszélgetés terápia Carl Rogers amerikai pszichológus nevéhez fűződő személyközpontú, non-direktív módszer. Lényege az empatikus, bizalmi légkörben folytatott oldott beszélgetés, amelynek középpontjában az egyén aktuális problémája, érzelmi állapota áll. A beszélgetés – nagyon leegyszerűsítve – két „eszközzel” éri el az abban résztvevő számára a stressz oldását, a probléma megfelelő kezelését.

 • Feszültségoldás

A feszültséget okozó helyzet, konfliktus vagy probléma megfogalmazása és „kibeszélése” (ventilláció) önmagában jelentős pszichés megkönnyebbülést jelent.

 • Problémamegoldás

A beszélgetés megfelelő klímája, és a kérdésfeltevések, és visszajelzések elősegítik, hogy felszabaduljanak az egyén belső erőforrásai, megkönnyebbüljön a benne felgyülemlett feszültségtől, így bölcsebb, konstruktívabb legyen döntéseiben, és megtalálja problémájára a számára leginkább megfelelő és megvalósítható megoldást.

Különösen jó lehetőség aktuális élethelyzetekkel kapcsolatos problémák esetén (pl. munkahelyi konfliktusok), illetve váratlan magánéleti helyzetekben (pl. válás, gyász, betegség), amelyek törvényszerűen kihatnak a mindennapi életminőségre, az egészségre, munkahelyi viselkedésére és teljesítményére is.

Access Bars

Az Access Bars egy stressz-oldó, blokk oldó kezelés, amely a fejen található 32 pont finom érintésével történik. A kezelés hatására azonnali mélyen pihentető, relaxált állapot jön létre, amelynek során aktiválódnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai, miközben oldódnak mindazok a blokkok, amelyek akadályát képzik az egészségnek, hatékonyságnak, döntéseknek, sikernek, problémák kezelésének, az egyén számára legmegfelelőbb élet kialakításának és megélésének. Mintha egy számítógép teljes állományán átfuttatnánk egy általános vírusirtót, amely valamennyi fájlt és programot megszabadítja a beléjük íródott vírusoktól, vagy bármilyen olyan hatástól, amely a rendszer legtökéletesebb működését akadályozza vagy károsítja. És mindez olyan kellemes, mélyen relaxált állapotban megy végbe, aminek hatása napokig, hetekig kitart!

Egyéni/csoportos autogén tréning

Az autogén tréning könnyen elsajátítható relaxációs technika, aminek ismeretében bárhol, bármikor elérhető a fizikai és mentális ellazulás, vagyis a stressz-üzemmód gyógyszereként, ellenszereként működő RELAXÁLT ÁLLAPOT. A relaxált állapot rendszeres gyakorlása és megtapasztalása által helyre áll és tartósan fennmarad a belső nyugalom, a stressz helyzetekkel szembeni jobb ellenállás és a testi-lelki egészség. Ebből adódóan az autogén tréning javasolt: a stressz, feszültség csökkentésére, a szorongásos állapotok, alvászavar, depressziós zavarok, pszichoszomatikus megbetegedések kezelésére, az immunrendszer erősítésére és betegségmegelőzés céljából.

Az autogén tréning módszere 10-12 alkalom során egyénileg vagy csoportban sajátítható el majd további külső segítség nélkül rendszeresen és folyamatosan alkalmazható egy életen át!

Az autogén tréning előnyei

Az autogén tréning Johannes Heinrich Schultz (1920) német pszichiáter nevéhez fűződik, s a relaxációs terápiák közé tartozik.

http://www.relaxacio.hu/

Az autogén tréning (AT) saját erőből merítő, saját aktivitást felhasználó, rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlás, mely során testi és lelki működéseinket szabályozni, uralni vagyunk képesek, aktuális szándékainknak, céljainknak megfelelően. Naponta kb. 15 percet vesz igénybe, bár a legjobb hatás érdekében javasolt naponta akár többször (2-3-szor) is elvégezni.

Lényege, hogy a lépésenként felépített speciális relaxációs gyakorlat során megtanuljuk ellazítani, lecsendesíteni szervezetünket, melynek hatására az idegrendszer olyan üzeneteket kap, melyek a stresszreakció leállítására ösztönzik, és elősegíti az öngyógyító mechanizmusok működését.

A rendszeres gyakorlás a folyamat automatikussá válását segíti elő, így a nyugalmi állapot gyorsan és könnyen elérhetővé válik, hozzájárulva a fizikai és lelki kiegyensúlyozottsághoz. A módszer használatával tartós változásokat tapasztalhatunk abban, ahogyan a minket érő élethelyzetekre reagálunk. Azok, akik elsajátítják a módszert, egy olyan eszközzel gazdagodnak, mely bármikor a rendelkezésükre áll.

Az autogén tréning kb. 10-12 alkalom alatt elsajátítható módszer. A relaxációs terápia hetente, esetleg kéthetente egyszer 40-50 perces órák keretében történik. A terápiás órák közti időben naponta kétszer 10 perces otthoni gyakorlás szükséges.

A rendszeres gyakorlás következtében leggyakrabban jelentkező pozitív hatások:

 • megnövekedett nyugalom, kiegyensúlyozottság,
 • hatékony stresszkezelés,
 • fokozott koncentrációs készség,
 • javuló memória és teljesítmény (fizikai és szellemi),
 • testi tünetek, fájdalmak csökkenése,
 • vérnyomás optimalizálódása,
 • kiegyensúlyozottabb alvás,
 • fáradtságérzés csökkenése
 • önbizalom, önbecsülés növekedése
 • élettel való elégedettség növekedése
 • akaraterő, önkontroll, én-hatékonyság növekedése

Vezetett relaxációk

A vezetett relaxáció számos formája alkalmazható munkahelyi környezetben: lazító relaxáció, progresszív relaxáció, villám-relax, különböző légzéstechnikák. A relaxáció során az általános testi és mentális ellazulást biztosító tartalom mellett a résztvevő személyes céljait támogató egyéni tartalommal is kiegészülhet a relaxáció. Ezáltal nem csak a szellemi felfrissülés, jobb közérzet és pihenés lesz a relaxáció ajándéka, de elősegítheti személyes célok megvalósulását, az ideális egészségi állapot létrehozását, problémák kezelését, rossz szokások megváltoztatását.