M indennapi életünk nehézségei közepette sokszor nem is lenne szükségünk másra, csak arra, hogy elmondhassuk problémánkat valakinek, aki meghallgat, és tanácsadás, minősítés nélkül együtt érez velünk. Ezt nyújtja a segítő beszélgetés. 

Hiszen sokszor azonban épp azok, akikhez ilyen helyzetben fordulhatnánk – családtagjaink, barátaink – a probléma okozói. Nem biztos, hogy ráérnek, vagy ők maguk is rossz passzban vannak. Előfordul, hogy úgy érezzük, nem terheltetjük rá környezetünkre gondjainkat, vagy épp olyan kényes kérdéssel küzdünk, amelyet nem tudunk őszintén a hozzánk közel állók elé tárni. A magunkban hordozott nehéz kérdések, az aggódás, és a felgyülemlett feszültség azonban óriási teher mindenki számára. Beszűkíti gondolkozásunkat, növeli a stresszt, gyengíti én-erőnket és önbizalmunkat, és így gátolja a jó megoldások megtalálását.
A mindennapi élet nehézségei mellett ráadásul adódhatnak olyan élethelyzetek (pl. válás, gyász, munkanélküliség, betegség, veszteség, jelentős változások) amikor a probléma olyan mértékű, hogy az egyén úgy érzi, nem tud vele támogató segítség nélkül megbirkózni, mert túl nagyok az érzelmi veszteségek, terhek.
Az ilyen helyzetekben jelent fontos támogatást a segítő beszélgetés lehetősége. Nem kell és nem érdemes egyedül küzdeni a problémákkal, hiszen az ember pszichéje a társas kapcsolatokon keresztül gyógyul és fejlődik a legtöbbet. A segítő beszélgetés során kialakuló légkör és kapcsolat legalább annyira segítő erő, mint az abban résztvevő számára a saját legjobb megoldásainak megtalálása.

A segítő beszélgetés terápia  Carl Rogers amerikai pszichológus nevéhez fűződő személyközpontú, non-direktív módszer. Lényege az empatikus, bizalmi légkörben folytatott oldott beszélgetés, amelynek középpontjában az egyén aktuális problémája, érzelmi állapota áll. 

A segítő beszélgetés terápiák több évtizedes klinikai tapasztalatai bizonyítják, hogy a bizalmi, empatikus közegben megélt értő és elfogadó meghallgatás önmagában gyógyító erejű.

A beszélgetés – nagyon leegyszerűsítve – két „eszközzel” éri el az abban résztvevő számára a stressz oldását, a probléma megfelelő kezelését.

  • Feszültségoldás

Egyrészt a feszültséget okozó helyzet, konfliktus vagy probléma megfogalmazása és „kibeszélése” önmagában jelentős pszichés megkönnyebbülést jelent.

  • Problémamegoldás

Másrészt a beszélgetés megfelelő klímája, a terapeuta kérdésfeltevései, visszajelzései elősegítik, hogy felszabaduljanak az egyén belső erőforrásai, megkönnyebbüljön a benne felgyülemlett feszültségtől, így bölcsebb, konstruktívabb legyen döntéseiben, és megtalálja problémájára a számára leginkább megfelelő és megvalósítható megoldást.

Különösen jó lehetőség aktuális élethelyzetekkel kapcsolatos problémák esetén (pl. munkahelyi konfliktusok), illetve váratlan magánéleti helyzetekben (pl. válás, gyász, betegség), amelyek törvényszerűen kihatnak a mindennapi életminőségre és az egészségre.

A segítő beszélgetés áráról előzetes információ e-mailben vagy telefonon kérhető.

Kérjen időpontot egy beszélgetésre, ami biztosan segít!

Bejelentkezés és időpont foglalás a megadott elérhetőségeken: ITT!