Stresszkezelés szakértő, tréner, oktató

Komplex stressz kezelés

Tevékenységem fókuszában a hatékony, eredményes és komplex stressz-kezelés áll. Egyéni, csoportos és szervezeti szinten tudok átfogó megoldást nyújtani a pszichoszociális kockázatok és a stresszel kapcsolatos problémák feltárása és kezelése terén.

Barátunk a stressz

Mélyen hiszek abban, – és ez a munkám során újra és újra bebizonyosodik számomra -, hogy kellő ismeretek, eszközök, és természetesen némi szándék birtokában a mindennapi élet részét képző problémák és a stressz nem csak, hogy kezelhetővé válhatnak, de egy kis szemléletváltással segítségünkre lehetnek: fejlődésünk, egészségünk, jólétünk szolgálatába állíthatóak.

Irány az életöröm!

A stresszkezelés számomra kaland és öröm, és úgy érzem, mások számára is azzá tudom tenni. Ahogy egy kaleidoszkópba nézve milliméterenként változhat a kép kezünk apró mozdulatától, úgy mozdulhat testünk-lelkünk is apránként a támogatott és tudatos stresszkezelés segítségével a nyomasztó és terhes nehézségektől a megoldások, siker, egészség, és életöröm felé.

Tartsanak velem, fordítsunk néhányat a kaleidoszkópon!

Szakmai tevékenységem során megszerzett tapasztalatok és kompetenciák:

  • a stressz-kezelési szakértő elméleti ismeretei, szemlélete, módszertani eszköztára (autogén tréning, Access Bars, segítő beszélgetés, vezetett relaxáció);
  • a tréner módszertani felkészültsége, kommunikációs képességei, csoportvezetői tapasztalata;
  • a mentálhigiénés szakember ismeretei, empátiája, segítő attitűdje és készségei, a testi-lelki egészség értékének és megóvásának kiemelt képviselete;
  • az oktatás-kutató alapossága, kíváncsisága, empíriára támaszkodó statisztikai elemző ismeretei, probléma feltáró készségei, projekt szemléletű megközelítése;
  • az oktató fejlődésbe vetett hite, optimizmusa, pedagógiai, pszichológiai ismeretei, módszertani jártassága

Szakmai tapasztalataim

1997-2012   Oktatási Hivatal

Oktatáskutató/Háttérkérdőívek referense

Nemzetközi és hazai mérések (OECD-PISA, TIMSS, PIRLS, Országos Kompetencia Mérés) koordinálása, statisztikai elemzése, fejlesztés, publikáció

2014-2015   General Electric

Stressz menedzsment tréningek

2012-2016   Stúdió11 szakmai műhely

Komplex stresszkezelés

Egyéni és csoportos stressz kezelés, tréningek, előadások, Access Bars, mentálhigiénés segítség, tanácsadás

2013-2016   Schola Európa Akadémia

Felnőttképzési oktató: pedagógia, pszichológia tárgyak tanítása

Végzettségeim

ELTE-BTK Pedagógia Szak / Oktatáskutató, tanár – 1993-1997

Access Bars terapeuta – 2011

Károli Gáspár Egyetem / Mentálhigiénés segítő szakember – 2013-2016

Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület / Autogén Tréning terapeuta 2105-2016

Kérdezzen bátran!

Válaszok gyakori kérdésekre

Kinek, mi. Keressük valamennyien. Vannak, akik megtalálják saját válaszaikat, mások egy életen át keresik. Egyik kedvenc TED előadásomban Robert Waldinger számol be egy jelenleg is tartó, 75 éve elkezdett amerikai kutatásról, amelyben 720 emberi életet kísértnek végig, és arra keresik a választ, hogy mi teszi az emberi életeket boldoggá és egészségessé? Az eddigi eredmények szerint: a megfelelő mennyiségű és jó minőségű emberi kapcsolatok. Szerintem nézzétek meg!

A stressz tünetei lehetnek fizikaiak és pszichések is. Többek között: fáradság, alvászavar, lehangoltság, emésztési problémák, koncentrációs zavar, ingerültség, szív és keringési problémák, fejfájás, izom fájdalmak, magas vérnyomás. Természetesen minden esetben szükséges az orvosi vizsgálat a szervi eredetű betegségek kivizsgálásra, de amennyiben nem áll ilyen a háttérben, akkor érdemes a stressz-kezelés felé fordulni.

Tapasztalatom szerint nem abban van a különbség, hogy kit mennyi stressz ér, hanem abban, hogy ki hogyan tudja kezelni azt, vannak-e eszközei hozzá és él-e azokkal. Ebből a szempontból, úgy tűnik, a nők rendelkeznek jobb stressz-kezelési eszköztárral, de a szemlélet és a módszerek férfiak és nők számára egyformán elsajátíthatók és alkalmazhatók.

Mert a stressz nem egy betegség, és nem egy-egy testi szerv működését érinti. A stressz a szervezet általános reakciója a különböző hatásokra, ezáltal hatása is kiterjed a testi és mentális működés egészére. Ezért kezelésében egyaránt szerepe van a gondolkozásmódnak, a mozgásnak és különböző lazító technikák, megoldási stratégiák elsajátításának.

Nem feltétlenül. A stressznek is van kedves, kellemes formája, amit eustressznek nevezünk. Ilyen a lámpaláz, egy győzelem, vagy az első randi előtti izgalom. A distressz azonban az, ami negatív érzelmekkel jár együtt, szorongást, kétségbeesést, vagy épp agressziót vált ki. Ennek hatásai hosszú távon nem tesznek jót a testi és mentális egészségnek. Ez a rész viszont sikerrel kezelhető, sőt némi szemléletváltással akár még javunkra is fordítható.

A stressz kezelési szemlélet és a különböző módszerek, eszközök megtanulhatók egyéni vagy csoportos stressz kezelési tréningeken. Emellett minden segíthet oldani a stresszt, ami az egyén számára kellemes és örömteli: zene, mozgás, forró fürdő, kreatív tevékenység, egy jó beszélgetés, egy bögre illatos tea, egy film, ami megnevettet. A lényeg, hogy tegyünk valamit magunkért. Mert: megéri jól lenni!

Szerintem nem, de nem is ez a cél. Stressz mentes életre vágyni azt jelentené, hogy „életmentes életre” vágyunk. Akár azt is mondhatnánk, hogy a stressz az élet sava-borsa. Tehát: volt, van, lesz. Viszont az egészségtelen mértékű, kezeletlen stressz komoly problémákat okozhat hosszú távon. Ezért személyes felelősségünk felismerni, és okosan kezelni. Ez pedig elsajátítható például egyéni és csoportos stressz-kezelési tréningeken, vagy megvalósítható saját módszerekkel is.

A stressz nem egy betegség, hanem a szervezet általános reakciója a problémákra, vélt vagy valós fenyegetettségre. Ugyanakkor mivel a reakció erősen érinti az immunrendszer működését, ezért minden segíthet, ami az immunrendszer működését támogatja. Tehát a vitaminok (elsősorban: C, E, B, D, vagy multivitaminok) és a különböző teák is, például citromfű, hársfa, kamilla, zöldtea, rooibos tea.

Igen, úgy hívják: autogén tréning. Pontosan azt a hatást váltja ki, ami a stressz-reakció egyetlen ellenszere: a relaxált állapotot. Könnyen elsajátítható lazító technika, bárhol, bármikor alkalmazható, hatása tényleg felér egy stressz elleni védőoltással. 

Van választásunk. Lehet a problémákat szőnyeg alá söpörni, magunkat feláldozni, az életet végig szenvedni. Vagy lehet mást választani. Változtatni szokásainkon, szemléletünkön, reakcióinkon. Megtanulni kezelni a nehéz helyzeteket, feltárni erőforrásainkat és megtalálni melyek azok a dolgok, amiktől jobban érezzük magunkat. És itt van a személyes felelősség. Felismerni, és ha kell segítséget kérni! Mert megéri jól lenni!

Igen, teljes mértékben! A stressz ugyanis nem egy természeti katasztrófa, ami menthetetlenül megtörténik velünk, hanem a saját reakciónk a minket ért hatásokra. Tehát megismerve a mechanizmust, megértve saját működésünket és megtanulva a megoldási lehetőségeket mindez kezelhető, sőt, javunkra fordítható.

Igen, méghozzá erős összefüggés. Kutatások ezrei bizonyítják már, hogy a szervezetben automatikusan megjelenő stressz reakció olyan mértékben igénybe veszi a fizikai és mentális egészséget, illetve az immunrendszer általános működését, hogy a kezeletlen stressz hosszú távon fizikai betegségeket okoz. Jó hír viszont, hogy mindez megelőzhető és kezelhető! Megéri jól lenni!

A stressz a szervezet genetikailag kódolt általános reakciója a vélt vagy valós fenyegetettségre. „Üss vagy fuss!” (Fight or fligt!) reakciónak is szokták nevezni. Erre is igaz a népi bölcsesség: kis mértékben orvosság, nagy mennyiségben méreg. Mivel a stressz-reakció a szervezet egész működését érintő változásokkal jár, ezért fontos tisztában lenni annak hatásával és lehetséges kezelési módjaival.

Bármi alkalmas a lazításra, ami örömet szerez, és jól érezzük magunkat tőle. Nem csodaszereket kell keresni, hanem örömforrásokat. Csak néhány ezek közül: bármilyen hobbi, kreatív tevékenység, zene, tánc, egy jó beszélgetés egy finom kávé mellett, illatos fürdő, nevetés (film, könyv, videók, paródia, stand-up) relaxáció, séta, jóga, barkácsolás, kertészkedés, kézművesség, autogén tréning, szundikálás, rajzolás, színezés, álmodozás, írás, alkotóművészet, futás, szauna. Tovább is van, mondjam még?

“Az aggodalom nem képes megóvni bennünket a holnapi szomorúságtól, de meg tud fosztani minket a mai nap élvezetétől.”
James Kurtz
„Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket.”
Albert Einstein
“A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben.”
Abraham Lincoln
“Az vagyunk, amit gondolunk. Mindaz, ami vagyunk, a gondolatainkból táplálkozik. Gondolatainkból építjük fel a világunkat.”
Buddha
A beteljesülés nevetésből és könnyű szívből épül föl. Bármennyit küszködünk is, bármennyire igyekszünk teljesíteni, megéri nem elfelejteni, hogy az Élet fény!
Buddha