Eleged van már abból, hogy a csapból is a fitness, egészség, meg a sok mozgás fontossága folyik?

Persze, ez tényleg nagyon unalmas és még fárasztó is. Ennél már csak a mozgás fárasztóbb.

Ne is erőlködj, felesleges!

Dőlj inkább szépen hátra, kényelmesen megpihenve csukd be a szemed, és képzelj magad elé egy kb. 2×2 méteres ketrecet. Képzeld el, hogy ebbe bezárnak egy oroszlánt, majmot, gazellát, vagy medvét, – kedvenc állat tetszőlegesen válaszható.

Természetesen kap enni, inni, még vitamint is, sőt, abból kifejezetten sokat!

Kitalálod, mi fog vele történni? Eleinte agresszív lesz, majd enervált, apatikus. Fajtája válogatja, de mozgás híján hetek, legkésőbb hónapok múlva már elgyengülnek annyira az izmai, hogy ha kiengednék, még egy jó darabig nem tudna úgy mozogni, mint korábban. És minél tovább tartana a szervezete számára szükséges mozgás nélküli állapot, annál több betegség, fájdalom, diszfunkcionális tünet jelenne meg.

És az a jó hírem van, hogy az emberi test sem arra az életmódra lett kitalálva, amit mostanság élünk! Nem ennyi fizikai aktivitásra vagyunk kalibrálva. Rég nem használjuk rendeltetésszerűen. Hányszor fordul elő egy napod során, hogy leguggolsz, magasra nyújtózkodsz, vagy előre hajolsz? Mire használod a karjaidat és a lábadat, a keringésedet, tüdődet? Az autóban, buszon, gép és TV előtt ülve vajon hány izmodat használod rendszeresen? Alig néhányat, azt sem túl aktívan. És a keringésedet, tüdődet, ereidet, szívedet mikor használod igazán? Törvényszerű, hogy amit nem használunk, az elsorvad, megbetegszik.

 

Félreértés ne essék, én sem sírom vissza, hogy kézzel kelljen mosnom a pataknál, kenyeret dagasszak fél napig, és óriási kosarakban a fejemen cipeljem a piacról a bevásárlást haza. Elhiszem, hogy a férfiaknak sem hiányzik, hogy hajnali négykor fát vágjanak, szántsanak, és Black and Decker készlet nélkül küzdjenek az elemekkel.

De a technika vívmányai nem törölték belőlünk az eredeti biológiai programot! A testünk mozgásbeli és fizikai szükségletei ugyan azok, mint ősember korunkban. Tehát, a jelenlegi életformánkba vagy beillesztjük „mesterségesen” a mozgást, amit a technika kiiktatott belőle, vagy megbetegszünk. De ez csak az egyik probléma.

A másik, hogy nem csak a mozgás kevesebb, hanem a stressz is több az életünkben. És az mit csinál? Hosszútávon, megfelelő kezelés és kompenzáció nélkül megbetegít. Ez is.

Tehát az egyik képlet: X adag kevés mozgás + X adag napi stressz = 2X adag betegség

De van a másik lehetőség is!

Y adag elegendő mozgás + Y adag megfelelően kezelt stressz = Egészség, életerő, siker, öröm

Ismerje meg a sikeres stresszkezelés lehetőségeit! Kattintson ide!