Jöjjön a mai jó hír: létezik egy csodálatos lehetőség: a stresszoldás! Viszont majdnem elfelejtettem, hogy a jó hírek elé illik előbb egy rosszat is biggyeszteni. Szóval, kedves emberek, stressz márpedig volt, van, lesz! Amióta világ a világ. Lássuk be, és fogadjuk el, hogy a stressz a mindennapi életünk része. Stressz-mentes életre vágyni, olyan, mintha élet-mentes életre vágynánk. Viszont a stresszkezelés és a stresszoldás megtanulható, és az ezzel kapcsolatos problémák sikerrel orvosolhatók.
Mivel a stresszreakció – vagyis a szervezet általános reakciója vélt, vagy valós fenyegetettségre  – genetikailag kódolt mechanizmusa a szervezetnek, ezért számíthatunk arra, hogy mindig működésbe lép, valahányszor a környezetben tapasztalt ingerek miatt ez indokoltnak tűnik. Ráadásul a stressz-reakció nem finnyás, sőt, kifejezetten demokratikus és elfogadó! Teljesen mindegy „neki”, hogy a kiváltó ok egy nyakunkba lihegő gigantoszaurusz, a spanyol inkvizíció, vagy a pénzügyi zárás. Az sem probléma, ha esetleg határidők, hitelek, főnökök és családtagok formájában tör ránk.
A testünk ugyan azzal a gyárilag beépített, ősi biológiai válasszal reagál.
Vagyis: ugrasztja a szívet, vérnyomást, mellékvesét, megfeszíti az izmokat, viszont blokkolja többek között az emésztést, a libidót, és az immunrendszert. Vagyis teljesíti eredeti feladatát: felkészít arra, hogy vagy megküzdjünk, vagy elmeneküljünk. Csakhogy a határidőkkel, hitelekkel, főnökökkel és családtagokkal kissé bonyolultabb ez a “küzdj meg, vagy menekülj” dolog.
Tehát stresszoldás nélkül folyamatosan fennmarad a stressz reakció üzemmód, annak minden fincsi következményével: alvászavar, magas vérnyomás, kimerültség, fejfájás, izomfájdalmak, szív- és érrendszeri problémák, fásultság, szexuális problémák, ingerültség, teljesítményromlás, és változatos pszichoszomatikus tünetek.
Viszont van rá megoldás! Igen: a tudatos stresszoldás!
A rendszeresen induló stressz-kezelési tréningekre, illetve egyéni komplex stresszkezelő csomagra jelentkezés, további információk vagy időpont egyeztetés a KAPCSOLAT-nál megadott elérhetőségeken. Szeretettel várom!